Internationaal congres Our Democratic Europe

Woensdag, 3 mei 2017 - Van 18 tot 21 mei vindt het International Congres (ODE) plaats. Het ODE is een projectgroep dat specialisten, jongeren en beleidsmakers van verschillende niveaus met elkaar wil verbinden. Het congres in Nederland staat dit jaar in teken van het thema klimaatverandering en duurzaamheid.

Jongeren
In de week van 18 mei zal een groep Europese jongeren in het ZB Planbureau en bibliotheek van Zeeland overnachten. Deze groep bestaat uit verschillende jongeren uit Polen, Denemarken, België en Nederland. De Nederlandse groep bestaat uit verschillende middelbare scholieren van scholengemeenschap Nehalennia, Scheldemond en CSW. Tijdens deze dagen houden ze zich op verschillende manieren bezig met het thema klimaatverandering en duurzaamheid. Het congres staat onder leiding van de ZB, gedeputeerde Ben de Reu, Burgemeester Anton Stapelman van de gemeente Kapelle en wethouder Albert Vader van de gemeente Vlissingen.

Dialoog
Tijdens het congres gaan de jongeren in gesprek gaan met verschillende specialisten en beleidsmakers. Het ODE hoopt door het verbinden van de deze verschillende groepen,dat er een dialoog ontstaat. Tijdens deze gesprekken denken ze na over het Europa van de toekomst. Daarnaast willen de groepen media, vrienden en andere beleidsmakers overtuigen van hun visie en het belang van verschillende onderwerpen.

‘World Café methode’
Ter voorbereiding op het congres hebben de deelnemers de film: ‘Before the Flood’ van Leonardo di Caprio bekeken. Aan de hand van deze film heeft ieder groep haar eigen ‘footprint’ gemaakt. Met de informatie van de film en de kennis van het regionale congres, gaan de jongeren met elkaar in gesprek via de ‘World Café’ methode. Via deze methode leren de jongeren aanbevelingen te geven aan politici in Brussel. Deze verschillende voorstellen, suggesties en ideeën, worden gebundeld in het zogenoemde ‘red book’. Deze bundel zal volgend jaar, tijdens het internationale congres, overhandigd worden aan de Europeese Commissie.

Informatie
Meer informatie over het congres en het volledige programma, is te vinden op de website van de ZB of bekijk de Facebookpagina ODE Middelburg. Op deze Facebookpagina kunt u een uitgebreide beeldverslag vinden van het congres.